ЛОПЕДИУМ /Лоперамидов хидрохлорид/ КАПС 2 МГ Х 10

цена: 6.50 лв.
наличност:
наличен
кат. номер:
1212
  • Добави

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
Лопедиум 2 mg твърди капсули
Лоперамидов хидрохлорид (Loperamide hydrochloride)
Прочетете внимателно цялата листовка тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт.
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява Лопедиум и за какво се използва
2. Преди да приемете Лопедиум
3. Как да приемате Лопедиум
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате Лопедиум
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ЛОПЕДИУМ И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
Лопедиум се прилага за симптоматично лечение на разстройство (диария), когато не е възможно причината за диарията да се лекува директно. Продължителното приложение на Лопедиум изисква лекарско наблюдение.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ЛОПЕДИУМ
Не приемайте Лопедиум
ако сте алергични (свръхчувствителни) към активната съставка или към някоя от другите съставки на продукта;
при състояния, при които трябва да се избегне забавяне на перисталтиката и функцията на червата поради риск от сериозни последствия. Такива състояния са: чувство за подут корем, запек и чревна непроходимост;
при деца под 2 години;
при разстройство, придружено с повишена температура и изпражнения с примеси на кръв и слуз (остра дизентерия);
при остър пристъп на улцерозен колит (улцерозно възпаление на дебелото черво);
при разстройство, получено след прием на широкоспектърни антибиотици (псевдомембранозен колит);
при диария, предизвикана от някои чревни бактерии.
Приемът на лоперамидов хидрохлорид трябва да се преустанови веднага щом се появи запек, тежест в корема или развитие на чревна непроходимост.

Обърнете специално внимание при употребата на Лопедиум
При определени заболявания или състояния Лопедиум може да се използва само след консултация с Вашия лекар. Това се отнася също и ако страдате от гореспоменатите заболявания.
Ако страдате или сте страдали от чернодробно заболяване, може да приемате Лопедиум само след лекарска консултация, тъй като съществува вероятност метаболизмът на продукта да бъде забавен и да се появят признаци на относително предозиране с проява на интоксикация на централната нервна система.
При разстройство могат да бъдат изгубени големи количества течности и електролити и компенсирането им е най-важната терапевтична мярка, особено при деца. Лопедиум не бива да се дава на деца на възраст между 2 и 6 години без лекарско предписание и наблюдение.
При остра диария, ако не настъпи подобрение в продължение на 48 часа, приемът на Лопедиум трябва да се преустанови и да се потърси медицинска помощ.
Пациентите със СПИН, които получват Лопедиум против диария, трябва да спрат приема при най-ранна поява на тежест в коремната област. Съществуват изолирани съобщения за запек с последващи усложнения при пациенти със СПИН.
Лопедиум съдържа лактоза. Ако сте информиран, че имате непоносимост към някои захари, консултирайте се с Вашия лекар преди да приемете този продукт.

Прием на други лекарства
Макар че не са съобщени клинични прояви на взаимодействието между Лопедиум и изброените по-долу лекарства, установено е, че едновременният му прием с тях повишава концентрацията на Лопедиум в кръвта:
хинидин (при неправилен сърдечен ритъм, аритмия);
ритонавир (при инфекция с HIV вирус);
итраконазол и кетоконазол (при инфекции с гъбички);
гемфиброзил (за понижаване на липидите в кръвта).
Едновременната употреба на Лопедиум с перорален десмопресин (синтетичен аналог на хормона вазопресин, прилаган при т.нар. безвкусен диабет) води до повишена концентрация на десмопресин в кръвта.

Деца и възрастни пациенти
Деца под 2 години не трябва да бъдат лекувани с лекарства, съдържащи лоперамидов хидрохлорид, какъвто е Лопедиум.
Дозировката при деца на възраст между 2 и 6 години трябва да бъде съобразена с телесното им тегло. Лопедиум капсули не е подходящ за деца в тази възрастова група поради високото съдържание на активната съставка. За тази цел съществуват други фармацевтични форми по лекарско предписание.

Бременност и кърмене
Приемът на Лопедиум през време на бременността не се препоръчва. Жени, които са бременни или кърмят, трябва да се консултират със своя лекар за подходящото лечение.

Шофиране и работа с машини
При диария, лекувана с Лопедиум, могат да се появят уморяемост, замаяност или сънливост. Затова се препоръчва внимание при шофиране и работа с машини.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ЛОПЕДИУМ
Препоръчва се следната дозировка, ако Вашият лекар не е предписал Лопедиум в друг режим на дозиране. Моля, спазвайте посочените указания за приложение. В противен случай Лопедиум няма да действа правилно.
Възрастни и деца на възраст 6-17 години
При остро разстройство началната доза е 2 капсули за възрастни (съответстващо на 4 mg лоперамидов хидрохлорид) и 1 капсула (2 mg) за деца, последвани от една капсула (2 mg) след всяко последващо изхождане с рядка консистенция.

При хронична диария началната доза е 2 капсули (4 mg) за възрастни и 1 капсула (2 mg) за деца дневно: началната доза се коригира до достигане на 1-2 твърди изхождания дневно, което обикновено се постига с поддържаща доза от 1-6 капсули (2 mg 12 mg) дневно. Максималната доза за остра и хронична диария е 8 капсули Лопедиум дневно за възрастни (съответстващи на 16 mg лоперамидов хидрохлорид) и не трябва да бъде надвишавана. При деца дозата трябва да се съобрази с телесната маса (3 капсули /20 кг телесно тегло), но не бива да надвишава максимума от 8 капсули дневно.
Твърдите желатинови капсули се приемат без да се дъвчат, заедно с малко течност.

Ако не се установява клинично подобрение до 48 часа след започване на лечение на острата диария, приемът на Лопедиум трябва да бъде преустановен и да се потърси консултация с лекар.
Лопедиум не трябва да се използва повече от 4 седмици без лекарско наблюдение.
При диария трябва да се вземат мерки за възстановяване на течностите и електролитите като най-важен лечебен способ, особено при деца.

Ако сте приели повече от необходимата доза Лопедиум
В случай на предозиране (включително относително предозиране поради нарушена чернодробна функция) могат да възникнат: потискане на централната нервна система (двигателна вцепененост, нарушения в координацията, сънливост, тесни зеници, повишен мускулен тонус и потискане на дишането), задържане на урината и чревна непроходимост. Децата са по-чувствителни към ефектите от страна на централната нервна система в сравнение с възрастните.
Ако възникнат симптоми на предозиране, трябва на всяка цена да бъде потърсена консултация с лекар. Лечението е ориентирано към овладяване симптомите на предозиране като по преценка може да се приложи съществуващия антидот налоксон.

Забележка към лекаря
Ефектът на лоперамид е по-продължителен от този на налоксон, което изисква повторно приложение на налоксон. Пациентът трябва да бъде наблюдаван внимателно в продължение най-малко на 48 часа, за да се открие възможно потискане на централната нерна система.
Ако е наложително да се отстранят остатъците от активната съставка от стомаха, се провежда стомашна промивка.

Ако имате допълнителни въпроси, моля обърнете се към Вашия лекуващ лекар или фармацевт.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Класификацията на нежеланите реакции по честота е следната:
Много чести: повече от 1 на 10 лекувани пациенти;
Чести: по-малко от 1 на 10, но повече от 1 на 100 лекувани пациенти;
Нечести: по-малко от 1 на 100, но повече от 1 на 1 000 лекувани пациенти;
Редки: по-малко от 1 на 1 000, но повече от 1 на 10 000 лекувани пациенти;
Много редки: 1 случай или по-малко от 1 на 10 000 лекувани пациента, включително отделни случаи.
Чести: главоболие, замаяност, гадене, запек, образуване на газове в червата.

Нечести: сънливост, болка, парене и дискомфорт в коремната област, повръщане, нарушено храносмилане, сухота в устата, обрив.

Редки: реакции на свръхчувствителност като кожни обриви, оток особено в областта на лицето и шията, анафилактичен шок, загуба на съзнание, двигателна вцепененост, замъглено съзнание, нарушение на координацията, повишено кръвно налягане, тесни зеници, чревна непроходимост, чувство на тежест в коремната област, задържане на урина, умора.

Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ЛОПЕДИУМ
Съхранявайте на място, недостъпно за деца. 
Съхранявайте в картонената опаковка, на сухо място.
Не използвайте Лопедиум след срока на годност, отбелязан върху опаковката.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ
Какво съдържа Лопедиум
Активното вещество е лоперамидов хидрохлорид. Всяка твърда желатинова капсула съдържа 2 mg лоперамидов хидрохлорид.

Другите съставки са: желатин, лактоза монохидрат, магнезиев стеарат (Ph.Eur.), царевично нишесте, талк, оцветители - железен оксид (Е 172), патент синьо (Е131) и титанов диоксид (Е171).

Съвет към диабетиците:
1 твърда желатинова капсула съдържа 0,01 въглехидратни единици.

Как изглежда Лопедиум и какво съдържа опаковка
Оригинални опаковки, съдържащи 10 твърди желатинови капсули

Притежател на разрешението за употреба:
Hexal AG, Германия.

Производители:
Salutas Phanna GmbH, Германия; 
Lek S.A., Полша.