НЕОРАЛИТ SR ТАБЛ. 540 МГ. Х 60

цена: 21.90 лв.
наличност:
наличен
кат. номер:
113
  • Добави

Всяка таблетка NEORALIT SR съдържа 195 мг калий под формата на 540 мг калиев цитрат, равняващ се на 5 mEq калий.
Другите съставки на таблетката са: микрокристална целулоза, мал-тодекстрин, коповидон, магнезиев стеарат, силициев диоксид.
- Прочетете тази листовка внимателно преди да започнете вземането на препарата.
- Ако имате допълнителни въпроси, попитайте вашия лекар.
- Този препарат няма претенциите да лекува, но осигурява на организма дневните нужди от калий и цитратни йони.

Съдържание на листовката:

1. Какво е NEORALIT SR
2. Как действа NEORALIT SR
3. Кой не трябва да приема NEORALIT SR
4. Какво трябва да кажа на моя лекар преди да взема NEORALIT SR
5. Какви са страничните ефекти на NEORALIT SR
6. Как трябва да се приема NEORALIT SR
7. Съхранение
8. Допълнителна информация

I. КАКВО Е NEORALIT SR
NEORALIT SR е цитратна сол на елемента калий, който е необходим за поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма, както и за правилното функциониране на жизнено важни органи като сърцето и бъбреците.
NEORALIT SR е хранителна добавка.

II. КАК ДЕЙСТВА NEORALIT SR
NEORALIT SR доставя на организма калиеви и цитратни йони под формата на таблетки с удължено освобождаване, което гарантира постепенното постъпване на активните вещества в организма, поддържане на относително постоянни нива на активните вещества, по-добра поносимост към препарата и по-малък риск от стомашно дразнене.

III. КОЙ НЕ ТРЯБВА ДА ПРИЕМА NEORALIT SR
Не се препоръчва приемане на NEORALIT SR в случаите на:
• Свръхчувствителност към някоя от съставките на таблетката. Най-честите симптоми на алергична реакция включват обриви, сърбеж, подуване на устните и лицето, задух. Посъветвайте се с вашия лекар, ако изпитвате някои от тези симптоми.
• Високи нива на калий в кръвта
• Сърдечна недостатъчност
• Бъбречна недостатъчност
 
IV. КАКВО ТРЯБВА ДА КАЖА НА МОЯ ЛЕКАР ПРЕДИ ДА ВЗЕМА NEORALIT SR
Уведомете вашия лекар ако:
• За вас се отнасят някои от следните състояния:
- нелекуван диабет
- адисонова болест
- сериозно увреждане на тъканите като тежко изгаряне
- язва на стомаха и дванадесетопръстника
- тежко обезводняване
- хронична диария
- исхемична болест на сърцето или прекаран инфаркт на миокарда
- отоци на ходилата и краката
- високо кръвно налягане
- бременност, планиране на бременност и кърмене,
- затруднена проходимост на хранопровода, стомаха и червата.
- пикочно-полова инфекция
• Употребявате някои от следните вещества: аспирин, диуретици, калий съдържащи препарати, заместители на солта, стероиди, лекарства за високо кръвно налягане, хинидин, антиацидни средства, метенамин, АСЕ инхибитори (Captopril, Enalapril, Benazepril)
Този списък може да е непълен, затова съобщете на вашия лекар за всички лекарства, витамини, минерали, билкови продукти и хранителни добавки, които приемате. Не започвайте прием на нов препарат, без да се консултирате с вашия лекар.

V. КАКВИ СА СТРАНИЧНИТЕ ЕфЕКТИ НА NEORALIT SR
В препоръчваните дози калиевият цитрат обикновено се понася добре. През първите няколко дни може да се изпитат симптоми на стомашен дискомфорт, гадене, повръщане и втечняване на изпражненията, докато организмът се адаптира към препарата. Непременно уведомете вашия лекар, ако тези симптоми продължат или се задълбочат, както и в случаите на стомашна болка, слабост, мускулни болки, ускорено или неравномерно сърцебиене, затруднено дишане, скованост или схващане на крайниците, нервност, неприятен вкус в устата, черни лъскави изпражнения.

VI. КАК ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЕМА NEORALIT SR
Обикновено NEORALIT SR се приема три пъти дневно в дози, в зависимост от индивидуалните потребности. В случай, че вашият лекар не е препоръчал друго, се приемат три пъти по две таблетки NEORALIT SR по време на хранене или половин час след хранене. Преглътнете таблетките цели с една чаша вода (240 ml). Приемането на допълнително течности (2-3 литра на ден) е препоръчително при употреба на NEORALIT SR. Не дъвчете и не чупете таблетките. Не заемайте легнало положение поне половин час след прием на препарата. Ако пропуснете прием, вземете определената ви доза веднага щом се сетите. Ако се сетите твърде късно и е наближило времето за следващия прием, тогава изчакайте и приемете определената ви доза по времето на следващия прием, като прескочите пропуснатата доза. Никога не приемайте двойна доза, за да наваксате пропуснатия прием.
При предозиране незабавно потърсете лекарска помощ. Симптомите на предозиране обикновено включват тежест в крайниците, мускулна слабост, чувство на скованост, бавна или наравномерна сърдечна дейност, чувство на настъпваща загуба на съзнание.

VII. СЪХРАНЕНИЕ
Съхранявайте препарата при температура между 15 и 30 °С на сухо място без пряк достъп на слънчева светлина, недостъпно за деца. Не съхранявайте препарата в банята. Съхранявайте NEORALIT SR в оригиналната опаковка. Не използвайте препарата след изтичане на годността му или ако целостта на опаковката му е нарушена.
 
VIII. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНфОРМАЦИЯ
Калиевият цитрат променя киселинноста (рН) на урината като я алкализира и повлиява редица патологични състояния, свързани с високата киселинност на урината като уратни и калциеви бъбречни камъни, подагра, тубулна ацидоза и др.
Докато приемате NEORALIT SR е необходимо периодично да изследвате киселинността (рН) на урината си посредством тест лентите приложени към препарата. Киселинността (рН) на урината позволява да се прецени правилното дозиране на препарата. Приема се, че дозата е правилно подбрана, когато киселинността на урината е във рамките на физиологичните и стойности рН (6.6-6.8). Препоръчва се изследването на киселинността (рН) на урината да се извършва два пъти дневно.