МИОМИН

ново

цена: 58.20 лв.
наличност:
наличен
кат. номер:
2544011
 • Добави

COMPLETE*МИОМИН

 

КОД

ИМЕ НА ПРОДУКТА

СТАТУС

СТАНДАРТ

1601

Myomin

Продукт хранителна добавка

Администрация за контрол на храните и лекарствата (АКХЛ)

 

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

 

СЪСТАВКИТЕ Е УСТАНОВЕНО, ЧЕ МОГАТ ДА БЛАГОПРИЯТСТВАТ ПРИ  СЛЕДНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ:

 • Маточни фиброми
  -Заболявания, свързани с инфекция на човешки папиломен вирус
              цервикална интраепителна неоплазия

            вулварна интраепителна неоплазия

            повтарящи се дихателни папиломатози

            системен лупус еритематозус
 

            ОТЧЕТЕНИ СВОЙСТВА НА СЪСТАВКИТЕ:
 

            Маточните фиброми се изчислява, че присъстват при 20-40% от жените в репродуктивна възраст, което показва, че те са най-честите гинекологични новообразувания в таза. Терминът "фиброма" е наистина погрешно название, защото този тумор се състои до голяма степен по-скоро от гладка мускулатура, отколкото от фиброзна тъкан, и по този начин по-подходящо наречен "leiomyoma." Лейомиомите обикновено са асимптоматични и доброкачествени. Жените от африкански произход е 3-9 пъти по-вероятно да имат тези тумори. Те не могат да бъдат идентифицирани преди пубертета и обикновено растат само през репродуктивните години, понякога достигайки значителни пропорции, които може да доведат до симптоми на повишено налягане на таовите структури. Допълнителни симптоми могат да включват анормално ендометриално кървене, безплодие и спонтанен аборт. Фиброми, когато присъстват, обикновено са множество и може да достигнат огромни размери, с тегло около 100 паунда. Злокачествената трансформация е рядко явление, наброява по-малко от 5% от туморите; обаче, прекомерното кървене е често срещано и често води до хистеректомия, когато има тежка загуба на кръв.
            Причината за фиброиди на матката е неизвестна, но изследвания показват, че естрогенните рецептори се намират в по-високи концентрации, отколкото околния миометриум. Естрогенната терапия също е известно, че причинява внезапно увеличаване на техния размер. Обратно, ниските нива на естроген, като такива се наблюдават при менопаузата, често ще доведат до тяхното изчезване. Въпреки че няма окончателно доказателства, че естрогенът предизвиква лейомиоми, този хормон със сигурност е замесен в растежа на фиброма, и тази информация дава обосновка за ефективно лечение.
 

            КЛАСИФИКАЦИЯ НА ФИБРОИДИТЕ


            Лейомиомите обикновено са многожество, дискретни и сферични, с ясно разграничаване от околните тъкани. Те се състоят от различни суми на гладките мускули и фиброзна съединителна тъкан.
            Миомите произхождат от миометриума, мускулната част на матката, и са класифицирани според анатомичното си място.
            Субсерозните фиброми се намират от външната страна на матката и обикновено педункулирани, което означава, че са прикрепени чрез стъбловидна проекция. Интрамуралните фиброми растат в стената на матката, придавайки на матката променлива форма. Накрая, субмукозните лейомиоми се намират точно под ендометриума и могат да се издуят в лумена, или кухината на матката, в процеса на растежа. Понякога, субмукозен тумор ще стане педункулиран и ще излезе частично през шийката на матката, за да създаде "педункулирана вагинална фиброма".
            Около 35-50% от жените с фиброми ще изпитват симптоми, които съответстват на размера и местоположението. Въпреки това, дори много големи маси може да не предизвикат никакви оплаквания, докато малка фиброма на "грешното" място може да бъде омаломощаваща.
            1. Безплодие: Около 2-10% от пациентките с фиброми ще изпитат неспособност да заченат. Причината за безплодие, се смята, че е ненормална подвижност на тръбите или матката, намеса с движението на сперматозоидите, или анормално кръвотечение.
            2. Ефекти на налягане: В зависимост от тяхното местоположение, лейомиомите могат да компресират или да възпрепятстват няколко структури. Най-често срещаните оплаквания са нужда от уриниране и повишена честота, поради натиск върху пикочния мехур. С много големи тумори, пациентките могат да получат запек и оток на долните крайници вследствие на задръстванията на тазовите вени.
            3. Анормално кървене от ендометриума: анормалното маточно кървене е най-честият симптом, свързан с фиброми и е налице при около 30% от пациентите. Жените, страдащи от фиброми ще имат характерно тежко, продължително менструално кървене (менорагия). Предменструалното зацапване е често срещана, както е светло течението след менструация. Освен това, някои жени ще имат различна степен на метрорагия (междуменструално кървене). При тежки случаи, тези аномалии в менструалния цикъл може да доведат до хронична загуба на кръв с желязо-дефицитна анемия или дори хиповолемия. Тези състояния могат да бъдат животозастрашаващи и изискват агресивна медицинска намеса, ако не се контролират.           
            4. Болки: Болката не е типичен симптом, приписван на леймиомата. Когато тя се появи, тя обикновено се дължи на дегенерация в рамките на тумора след оклузия на кръвообращението, инфекции, или усукване на педункулирана фиброма. Понякога, туморът ще компресира нервите към костите на таза и ще доведе до излъчване на болка.
 

            ИНДОЛ-3-КАРБИНОЛ (I3C)
            Индол-3-карбинолът (I3C) е съединение, открито във високи концентрации в зеленчуци от семейство Brassica, включително броколи, карфиол, брюкселско зеле и зеле. Като хранителна добавка, I3C е обект на внимание през последните години, като един обещаващ превантивен и агент на лечение за рак на гърдата и други видове рак, и може да има благотворен ефект при управление на вируса на херпес симплекс (HSV) и човешки папилома вирус (HPV).
 

            Метаболизъм и Бионаличност


 Редица често консумирани кръстоцветни зеленчуци, включително броколи, брюкселско зеле и зеле, са добри източници на глюкобрасицин – глюкозинолат предшественика на I3C. Мирозиназата – ензим, който катализира хидролизата на глюкозинолати, е физически отделен от глюкозинолатите в непокътнати растителни клетки. Когато растителните клетки са повредени, тъй както, когато кръстоцветни зеленчуци са нарязани или се дъвчат, взаимодействието на мирозиназата и глюкобрасицина води до формирането на I3C. В киселата среда на стомаха, I3C молекулите могат да се комбинират една с друга, за да образуват сложна смес от биологично активни съединения, известни като продукти на кондензация на киселина. Въпреки, че са били идентифицирани многобройни продукти на киселинната кондензация на I3C, някои от най-известните включват димер 3,3 '-дииндолилметан (DIM) и цикличен тример (CT). Биологичните свойства на отделни продукти на киселината кондензация се различават от тези на I3C и са отговорни за биологичните ефекти, присъщи за I3C. Когато се деактивира растителната мирозиназа (напр. чрез варене), глюкозинолат хидролизата все още се среща в по-малка степен, поради действието на мирозиназата на човешките чревни бактерии. Така, когато кръстоцветни зеленчуци са сготвени по начин, който инактивира мирозиназата, хидролизата на глюкобрасицин от чревните бактерии все още настъпва в някои I3C формации. Въпреки това, продукти на киселинна кондензация е по-малко вероятно да се образуват в по-алкална среда на червата.

 

            БИОЛОГИЧНИ ДЕЙНОСТИ
            Ефекти върху ензимите на биотрансформация, участващи в канцерогенния метаболизъм
 

            Ензимите на биотрансформация играят основна роля в метаболизма и елиминирането на много биологично активни съединения, включително стероидни хормони, канцерогени, токсини и наркотици. Като цяло, ензимите на биотрансформация от фаза I, включително семейство цитохроми Р450 (CYP), катализират реакции, които повишават реактивността на хидрофобните (мастно-разтворими) съединения, което ги подготвя за реакции, катализирани от ензими на биотрансформация фаза II. Реакциите, катализирани от ензими от фаза II увеличават разтворимостта във вода и насърчават премахването на тези съединения.
 Продуктите на киселина кондензация на I3C, особено DIM и индол [3,2-B] карбазол (ИКЗ), може да се свързват с протеини в цитоплазмата на клетките, наречени арил – въглеводороден рецептор (АВР). Свързването позволява на АВР да влезе в ядрото, където образува комплекс с Ahr ядрен транслокаторен (Arnt) протеин. Този Ahr/Arnt комплекс се свързва със специфични ДНК последователности на гените, известни като ксенобиотични измерителни елементи (XRE) и подобрява тяхната транскрипция. Гените за множество CYP ензими и няколко ензими от фаза II е известно, че съдържат XRE. По този начин, устният прием на I3C води до образуването на продукти на киселинна кондензация, които могат да увеличат активността на определени ензими от фаза I и фаза II. Увеличаването на активността на ензимите на биотрансформация по принцип се счита благоприятен ефект, защото елиминирането на потенциалните канцерогени или токсини е засилено. Въпреки това, съществува потенциал за поява на нежелани реакции, защото някои проканцерогени изискват ензими на биотрансформация от фаза I, за да станат активни канцерогени.
 

Промени в Естрогенната активност и метаболизма
Ендогенните естрогени, включително 17beta-естрадиол, оказват естрогенни ефекти чрез свързване с естрогенните рецептори (СИ). Вътре в ядрото, естроген-ER комплекса може да се свързва с ДНК секвенции в гените, известни като елементи на реакцията на естрогена (EREs), набиращи коактивиращи молекули, и по този начин да се стимулира транскрипцията на естроген-реагиращи гени. Някои ER-медиирани ефекти, като например тези, които стимулират клетъчната пролиферация в гърдите и матката, може да увеличат риска от развитие на естроген-чувствителни видове рак.
 

Ефекти върху естроген-рецепторната дейност

Когато се добавят към клетки на рак на гърдата в култура, I3C е установено, че инхибират транскрипцията на естроген-реагиращите гени, стимулирани от 17beta-естрадиол. Продуктите на киселинна кондензация на I3C, които се свързват и активират Ahr може също да инхибират транскрипцията на естроген-реагиращи гени, конкурирайки се за коактиватори или увеличаване на ER деградацията. За разлика от това, някои проучвания в клетъчни култури и животински модели са установили, че продукти на киселинната кондензация на I3C действително повишават транскрипцията на естроген-реагиращите гени. Необходими са допълнителни изследвания, за да се определи естеството на стимулиращите и инхибиторни ефекти на I3C и продуктите на киселинна кондензация върху естроген-реагиращата генна транскрипция при условия, които са свързани с риска от рак при човека.
 

Ефекти върху метаболизма на Естроген
Ендогенният естроген, 17beta-естрадиол може да бъде необратимо метаболизиран до хидроксиестрон 16alpha (160HE1) или 2-хидроксиестрон (20HE1). В контраст с 20HE1, 160HE1 е силно естрогенен и е установено, че стимулира разпространението на няколко чувствителни към естроген ракови клетъчни линии. Има хипотеза, че изместването на метаболизма на 17beta-естрадиол към 20HE1, и далеч от 160HE1 може да намали риска от естроген-чувствителни ракови заболявания, като рак на гърдата. В хода на контролирани клинични проучвания, приемането на добавки с 300-400 мг / ден на I3C последователно увеличи нивата на уриниране 20HE1 или на пикочните 20HE1: 160HE1 съотношения при жените. Добавките от 108 мг/ден на DIM също са увеличили уринните 20HE1 нива при жени в постменопауза. Въпреки това, връзката между пикочните 20HE1: 160HE1 съотношения и риска от рак на гърдата не е ясна. Въпреки, че жените с рак на гърдата са имали по – ниски пикочни съотношения 20HE1: 160HE1 в няколко по-малки казус-контрол проучвания, по – големи казус-контрол проучвания и бъдещи кохортни проучвания не са разкрили значителен асоциации между пикочните 20HE1: 160HE1 съотношения и риска от рак на гърдата.
 

Индукция на блокиране на клетъчния цикъл
Веднъж щом една клетка се раздели, тя преминава през поредица от етапи, общо известни като клетъчни цикли, преди да се раздели отново. След увреждане на ДНК, клетъчния цикъл може да бъде временно блокиран при точките на пропускане, което дава възможност за възстановяване на ДНК или активиране на пътища, водещи към клетъчна смърт (апоптоза), ако вредата е непоправима. Регулирането на дефектния клетъчен цикъл може да доведе до размножаване на мутации, които допринасят за развитието на рак. Добавянето на I3C към клетки на рак на простатата и рак на гърдата в културата е установено, че индуцира блокирането на клетъчния цикъл.
 

Индукция на апоптозата
За разлика от нормалните клетки, раковите клетки губят способността си да отговарят на сигнали за смърт, които инициират апоптозата. I3C и DIM е било открито, че предизвикват апоптоза, когато са добавени към култивирани клетки на рак на простатата, рак на гърдата, на панкреаса, рак на клетките на маточната шийка.
 

Инхибиране на туморна инвазия и ангиогенеза
Ограничени доказателства в експерименти с клетъчна култура показват, че I3C и DIM могат да се превърнат в пречка за нахлуването на нормалната тъкан от раковите клетки, а също и възпрепятстват развитието на нови кръвоносни съдове (ангиогенеза) изисквани от бързо растящи тумори.
 

I3C за превенция на болестта

Рак
Епидемиологични проучвания
Епидемиологичните проучвания дават известна подкрепа за хипотезата, че по-висок прием на кръстоцветни зеленчуци е свързани с по-нисък риск от някои видове рак. Въпреки това, кръстоцветни зеленчуци са относително добри източници на други фитонутриенти, които могат да имат предпазен ефект срещу рак, включително витамин С, фолиева киселина, селен, каротеноиди, и зеленчуци, богати на фибри). Освен това, кръстоцветните зеленчуци осигуряват разнообразие на глюкозинолати, в допълнение към индол-3-карбинол, който може да бъде хидролизиран до различни потенциално защитни изотиоцианати (напр. сулфорафан, виж изотиоцианати).
 

Заболявания, свързани с инфекция с човешки папиломен вирус

 

Цервикална интраепителна неоплазия
Инфекцията с някои щамове на човешкия папиломен вирус (HPV) е важен рисков фактор за рак на шийката на матката. Трансгенни мишки, които изразяват HPV гени, ускоряващи рака, развиват рак на шийката на матката с хронична 17beta-естрадиол администрация. В този модел, хранене на I3C значително намалява броя на мишките, които са развили рак на шийката на матката. Малко плацебо-контролирано проучване при жените изследва ефекта на пероралните добавки с I3C върху прогресирането на преканцерозни цервикални лезии, които са класифицирани като цервикална интраепителна неоплазия (CIN) 2 или CIN 3. След 12 седмици, четири от осемте жени, които взеха 200 мг/ден са имали пълна регресия на CIN, а четири от деветте, които взеха 400 мг/ден имаха пълна регресия, докато нито една от десетте, които взеха плацебо нямах пълна регресия. HPV присъстваше у седем от десет жени в плацебо групата, у седем от осемте жени в групата с доза от 200 мг I3C, и у осем от девет жени в групата с доза от 400 мг I3C.
 

Вулварна интраепителна неоплазия
HPV инфекция може да доведе до вулварна интраепителна неоплазия (VIN). Едно малко рандомизирано проучване при 12 жени с VIN открило, че добавка с 200 мг/ден или 400 мг/ден на I3C в продължение на шест месеца подобрява общите симптоми и намалява размера на лезията и степента на агресивни хистопатология.
 

Рецидивираща Респираторна папиломатоза
Рецидивиращата дихателна папиломатоза (RRP) е рядко заболяване при деца и възрастни, което се характеризира обикновено с доброкачествени образувания (папиломи) в дихателните пътища, причинени от HPV инфекция. Тези папиломи се появяват най-често върху или около гласните струни в ларинкса (гласова кутия), но също могат да засегнат трахеята, бронхите и белите дробове. Най-често лечението на RRP е хирургично отстраняване на папиломите. Тъй като папиломите често рецидивират, може да бъде използвано съпътстващо лечение, за да помогне за предотвратяване или намаляване на рецидивите. В имунно-компрометирани мишки, трансплантирани с HPV-инфектирана ларинксна тъкан, само 25% от мишки, хранени I3C са развили папиломи на ларинкса, в сравнение със 100% от контролните мишки. В малко наблюдателно проучване на RRP пациенти, увеличеното съотношение на пикочните 20HE1: 160HE1 съотношения, в резултат от повишено потребление на растителни кръстоцветни са свързани с по-малко тежки RRP. Съвсем наскоро, неконтролирано пилотно проучване изследва ефекта на хранителната добавка I3C (400 мг/ден за възрастни и 10 мг/кг дневно за деца) относно рецидива на папилома при RRP пациенти. През 5-годишен период на проследяване, 11 от първоначалните 49 пациенти, не са претърпели рецидив, десет са претърпели намаляване в степента на рецидива, 12 не са имали никакво подобрение, а 12 бяха изгубени за проследяване. Ниската токсичност на I3C го прави атрактивна съпътстваща терапия за RRP.
 

Системен лупус еритематодес
Системният лупус еритематозус (СЛЕ) е автоимунно заболяване, което се характеризира с хронично възпаление, което може да доведе до увреждане на ставите, кожата, бъбреците, сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, или мозъка. Естрогенът се смята, че играе роля в патологията на СЛЕ, тъй като заболяването е много по-често при жени, отколкото при мъже, и началото му е най-често по време на репродуктивните години, когато ендогенните нива на естроген са най-високи. Потенциалът на I3C добавката за раздвижване на ендогенния метаболизъм на естрогена към по-малко естрогенния метаболит 20HE1, и далеч от високо естрогенния метаболит 160HE1, доведе до интерес към използването му при SLE. В животински модел на СЛЕ, храненето с I3C намалило тежестта на бъбречна болест (бъбреци) и продължителността на преживяемост.
 

Като цяло, I3C се понася добре от в-индивиди в доза варира между 400 и 800 мг дневно.
 

ЗЕЛЕН ЧАЙ
Полифенолите, присъстващи в зеления чай са флавоноли, известни като катехини, които съдържат 5 основни подтипа: катехин, епикатехин, епикатехин галат, епигалокатехин и епигалокатехин галат (EGCG). Тези естествени съединения показват разнообразни химически и биологически дейности и са нетоксични при дневна доза.

През последните години се появиха доказателства от епидемиологични и животински проучвания, показващи химиопревантивен и противораков потенциал на хранителните полифеноли. Редица проучвания сочат положителни корелации между човешката консумация на зелен чай и по-ниска честота на рак на стомаха, хранопровода, на яйчниците, панкреаса и колоректален рак. EGCG, основният полифенол в зеления чай, е бил открит при проучвания върху животни ефективно и широко да инхибира канцерогенеза в различни органи, като например на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника.

Според сведенията, EGCG:
- Има силен ангиостатичен ефект (инхибира патологичния растеж на нови кръвоносни съдове) и по този начин се ограничава туморния растеж

 • инхибира патологичния клетъчен растеж и разделение в органите и тъканите на женската репродуктивна система, предизвикани от нехормонални стимули
 • предизвиква селективна смърт на клетките (апоптоза) с повишена пролиферативна дейност
 • инхибира инвазивната дейност на клетките в ендометриума
 • е ефективен противовъзпалителен агент, инхибиращ дейности от тип 2 циклооксигеназа, простагландини и синтез на проинфламаторни цитокини
 • засилва ефекта на антибиотиците и увеличава чувствителността на резистентни организми към действието на антибактериални агенти
 • неутрализира генерирането на свободни радикали, като най-мощен антиоксидант

 

            Ефект на EGCG върху клетъчната морфология в маточните лейомиомни клетки 
            ELT3 маточни лейомиомни клетки при плъх показаха овална или къса вретеновидна морфология и се разрастваха бързо в пълна среда. Клетки, третирани с 1μМ EGCG показаха подобна морфология, в сравнение с тази от нетретиран контрол. Промяната в клетъчната морфология се наблюдаваше след 72 часа в клетки, третирани с ≥ 50μM EGCG. Тези клетки нарастваха бавно и по-малко населени от клетките, третирани с по-ниски концентрации на EGCG. Клетъчната морфология се промени значително, когато се наблюдаваше образуване на бълбукане и апоптотични мехурчета при третираните клетки. След лечение с 200 μM EGCG за 48 часа, ELT3 клетките вече не бяха стабилни и населени. Клетките бяха свити и по-малко на брой, заедно с ядра с неправилна форма.
 

            EGCG потиска разпространението на ELT3 клетки на лейомиома на матката
            За да се оценят ефектите на EGCG върху пролиферацията на клетки на лейомиома на матката при ELT3 плъх, клетките са били лекувани с проектирани концентрации на EGCG (0, 1, 50, 100, и 200μM) в продължение на 7 дни. Имаше постепенно намаляване в способността за растеж през 7-дневния период на култура, в сравнение с ELT3 клетки, третирани с разтворител. Инхибиторният ефект от 200μM EGCG се наблюдава след 24 часа лечение (р <0.05), с 40% намаление в клетъчната пролиферация, наблюдавано в клетки след излагане на 200μM EGCG за 72 ч. Значим инхибиторен ефект на ≥250μM EGCG на ELT3 клетки се наблюдава от 3-ти ден и продължава до ден 7 (р <0.05).
 

            EGCG Намален PCNA и Cdk4 протеин израз в маточни лейомиомни клетки                     Ефектите от EGCG лечение на PCNA и Cdk4 протеинови нива в лейомиомни маточни клетки наELT3 плъх бяха оценени от имуноблотинг ​​анализ. Протеини, извлечени от ELT3 клетки, култивирани в присъствието на посочените концентрации на EGCG в продължение на 48 часа разкри, че ≥ 50μM EGCG значително намалява PCNA и Cdk4 протеинов израз, в сравнение с управление с разтворител (р <0.05).


            EGCG индуцирана апоптоза в ELT3 лейомиомни клетки на матката

            Инхибиторният ефект на EGCG на ELT3 плъх с лейомиомни маточни клетки чрез апоптозна индукция е бил потвърден от TUNEL оцветяване. ELT3 клетки са били лекувани с 0, 1, 50, 100 и 200 μM EGCG в продължение на 48 ч. Пропидиум йодид оцвети всички ядра в червено. Включването на флуоресцеин 12-dUTP води до локализирана зелена флуоресценция в рамките на ядрата на апоптотичните клетки. Засилена апоптоза бе наблюдавана в ELT3 клетки, третирани с ≥ 50μM EGCG, когато в сравнение с клетки, третирани с разтворител.
 

            EGCG Намален размер на фиброидния тумор и тегло в голия модел мишка
            За да се валидира антитуморния ефект на EGCG ин виво, 1,25 мг EGCG/мишка бе прилаган перорално на дневна база, разтворен в питейна вода. Средната консумация на вода е тествана преди началото на експеримента и се определи на около 3ml/мишка/ден. EGCG бе разтворен в автоклавирана вода, въз основа на размера на дневното потребление, и се сменяше през ден. Всички животни са развили видими тумори след инокулацията на ELT3 клетки и иначе изглеждаха здрави. Прогресията в размера на тумора беше бавен в групата, лекувана с EGCG. В контролните животни, обема на тумора достигна 46 ± 5 mm3 и 288 ± 57 mm3 на 4 седмици и съответно, 8 седмици след ELT3 инокулацията на клетки. От друга страна, в групата, лекувана с EGCG, туморите бяха значително по-малки, 31 ± 5 mm3 и 129 ± 54 mm3 (р <0.05), в същите времеви точки. Една мишка в групата, лекувана с EGCG не показа тумор в края на 8 седмица. Разликата в размера на тумора бе в съответствие с теглото на тумора, когато животните са били жертвани на 4 и 8 седмица. Туморното тегло в групата, лекувана с EGCG е 0,0036 ±0.0027 гр и 0,11 ± 0,04 грам, в сравнение с 0,077 ± 0,0045 и 0,29 ± 0,06 грама при групата, хранена с вода, 4 седмици и 8 след лечението, съответно (р <0.05). Туморното тегло в гурпата, лекувана с EGCG е значително по-малко от това при групата, хранена с вода след 4 седмици или 8 седмици от лечението (р <0.05).
            EGCG намалява протеиновия израз на PCNA и Cdk4 в ефекта от фиброидни туморни тъкани от лечение с EGCG на PCNA и Cdk4 израз във фиброзни тумори тъкани, извлечени от ELT3 клетки, на база на голия модел мишки бяха оценени от имуноблотинг ​​анализ на пробите, събрани на 4 седмица и 8 седмица след обработка. Резултатите показаха, че 1.25 mg/мишка/ден орален прием на EGCG значително намалява протеиновия израз на PCNA и Cdk4 (Фигура 8), в сравнение с контролната група, хранена с вода, на 4 и 8 седмици след лечението (р <0.05).
            Имунохистохимично оцветяване разкрива намален PCNA израз във фиброидни тумори от EGCG лекувани мишки

            Инхибиторният ефект на EGCG върху ELT3 фиброзни тумори, базирани на клетки, е бил потвърден от имунохистохимично оцветяване PCNA. EGCG третирани голи мишки показали намален брой на PCNA положителни клетки на 4 и 8 седмици, в сравнение с контрола, хранен с вода. Процентът на положителни клетки за PCNA е 72,88% ± 4,21% и 58,69% ± 3,55% при голямо увеличение в групата, хранена с вода, и съответно, лекувана с EGCG, в 4 седмица. Броят на положителните клетки за PCNA е 99,6% ± 8,77% и 71,3% ± 9,38% за едно увеличено поле в контролната група и EGCG лекуваната група, съответно в 8 седмица. Тази разлика е статистически значима (р <0.05) в двете последващи лечения, съответно в 4 и 8 седмици, в сравнение с контролната група, лекувана с разтворител.
 

            EGCG има силни инхибиторни ефекти върху ELT3 клетки ин витро при гол модел мишка. Увеличената ефикасност на EGCG към инхибиране на растежа на ELT3 клетки ин витрое дозо-зависима и се е получила чрез апоптоза и инхибиция на разпространението на различни концентрации EGCG. Последните проучвания показват голямо разнообразие от положителните ефекти на EGCG върху различни физиологични и патологични случаи. Няколко механизма са били предложени за EGCG биодейности. Например антитуморните ефекти на EGCG изглежда се медиира чрез намаляване на дейността на Cdk2 и Cdk4;20, предизвикване на апоптоза в различни туморни клетки, както и блокиране на теломераза. EGCG също инхибира матрични металопротеинази, по-специално MMP-2 и MMP-9, които заедно с техните антиангиогенни свойства могат да блокират инвазията на туморните клетки. EGCG модулират разпространението на туморните клетки чрез множество сигнални пътища. Наскоро бе съобщен по-висок израз на катехол-O-метилтрансферазата (COMT) в човешки маточни фиброидни тъкани в сравнение със съседния нормален миометриум. Освен това бе съобщено, че по-висока честота на функционални високоактивни COMT полиморфни маркери може да обясни увеличеното разпространение на маточни фиброми в афро-американците. Също така беше съобщено, че селективни инхибитори COMT са в състояние да инхибират пролиферацията както в човешки, така и клетки с лейомиома на матката при плъхове. Интересното е, че пространствената структура на EGCG да може да го кара да оказва силно инхибиране на дейността на COMT като субстрат или с плътно свързване с COMT. Беше предложено, че силните анти-лейомиомни ефекти на EGCG биха могли да бъдат възможни, медиирани чрез COMT инхибиране.
            Въпреки че изглежда EGCG да засегне много биологични процеси на различни видове клетки, дозата и действието на перорално приложение на EGCG може да се различават от преките ефекти върху клетки ин витро. По-голямата част от EGCG ин витро проучванията са показали ин витро дейности при дози от 10-100 μM, значително по-високи от тези, получени ин виво. Тези резултати не отразяват типичното катехиново ниво, установено в животинска или човешка плазма. Въпреки, че има забележителен доза-зависим ефект на антипролиферация на EGCG върху ELT3 клетки ин витро, ин виво процедурата не може да бъде ясна поради индивидуалните различия в поглъщането, усвояването и метаболизма. Ето защо оценката на полезността от EGCG срещу фиброзни тумори ин виво върху животински модел е от съществено значение. Няколко проучвания при животни са били направени върху метаболизма и фармакокинетичния профил на EGCG ин виво. След стомашно предписване на EGCG при плъхове при дози от 75mg/kg, плазмената бионаличност на EGCG е около 1,6%, докато високите нива са наблюдавани в червата и бъбреците. В модел на мишки, след администриране на EGCG интрагастрално 163.8 pmol/кг, плазмените бионаличности на EGCG бяха около 26,5% след поемане на една доза, по-висока от предварително докладваната при плъхове. При хората, максималната плазмена концентрация на EGCG беше 77.9 ng/ml, след перорално приложение на еднократна доза на EGCG (2mg/kg). Други проучвания също така установиха, че при здрав индивид, плазменото ниво на EGCG достига 0.1-5.0 μM след умерена консумация на зелен чай. Тъй като катехини са относително нестабилни и се различават количествено по време на експерименти, е трудно да се сравни отношението на погълнатата доза и биологичния ефект при проучванията. Въпреки това, няколко експерименти с животни са показали обещаващи антитуморни ефекти върху перорално приложение на EGCG или други екстракти от зелен чай. Теоретично, по-високи плазмени нива на EGCG могат да бъдат постигнати, поемайки висока доза EGCG, обаче, проучванията показват, че консумацията на по-високо ниво на EGCG доза не е задължително да дава значително по-високи плазмена концентрация. Много окуражаващо е, че в нашата работа, относително скромна доза на EGCG на 1.25 mg/мишка/ден, доставена в питейната вода е била успешна в предизвикване на драматично и устойчиво намаляване на размера на фибромния тумор до 8 седмици от лечението.
            EGCG е нетоксичен, природен противораков агент, и изглежда, че е безопасен и обикновено се свързва с минимални невинни странични ефекти. Наскоро здрави индивиди, които консумират пречистен от кофеин 800 mg EGCG дневно в продължение на 4 седмици, съобщават леки странични ефекти, като стомашно разстройство, гадене, коремни болки, главоболие и виене на свят. По-висока перорална доза от 1600mg EGCG бе също използвана без да са съобщава токсичност. EGCG и екстракт от зелен чай може да имат потенциал, като перорални лекарства за предотвратяване или лечение на лейомиома на матката. EGCG може да бъде особено полезен за продължителна употреба при жените с малка тежест от фибромен тумор за блокиране развитието на тумора и избягване развитието на тежки симптоми, изискващи голяма операция.
 

ПРЕПОРЪЧВА СЕ:
- при пациентки с миоми, ендометриоза, аденомиоза, хистеромиома и хиперплазия на ендометриума

 • при пациентки с всички видове хроничен кистозен мастит
 • при пациентки с женски полови заболявания, свързани с човешкия папиломен вирус, като цервикална дисплазия (интраепителна неоплазия на шийката на матката), долна генитална левкоплакия, аногенитална кондиломатоза
 • при пациентки с патологичен клетъчен растеж и разделение в органите и тъканите на женската репродуктивна система, предизвикани от хормонални и други стимули
 • за предизвикване на селективна смърт (апоптоза) на клетки с повишен пролиферативен потенциал
 • за предотвратяване на следоперативен рецидив на кисти на ендометриума
 • за предотвратяване на хиперплазия и инфекциозни усложнения след диагностичен кюретаж и аборт

 

            Следва използвана литература за материала

 

МЕРКИ / ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ / ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ:

 

ИНДОЛ-3-КАРБИНОЛ
- При високи дози на I3C (800 мг/ден), може да се наблюдава леко повишение в серумните концентрации на чернодробните ензими (аланин аминотрансфераза, ALT)

 • Възможен е кожен обрив
 • Високи дози на I3C (800 мг/ден), са свързани със симптоми на неравновесие и тремор, които са отзвучали, когато дозата е била намалена.
 • Не са били докладвани лекарствени взаимодействия при хора. Въпреки това, предварителни данни, че I3C може да увеличи активността на CYP1A2, предполага потенциал за добавяне на I3C за намаляване на серумните концентрации на лекарства, метаболизирани от CYP1A2.
 • I3C леко повишава активността на CYP3A4 при плъхове, когато се прилага хронично. Това наблюдение повишава потенциала за нежелани лекарствени взаимодействия при хора, тъй като CYP3A4 е включен в метаболизма на приблизително 50% от терапевтични лекарства.

            ЗЕЛЕН ЧАЙ
- Използвайте с повишено внимание при лица с чернодробни заболявания, поради доклади на хепатотоксичност, свързани с използването на екстракт от зелен чай

 • Използвайте внимателно при хора с диабет, поради възможното покачване и понижаване на кръвната захар.
 • Използвайте с повишено внимание при лица с болест на гърдата, поради възможна връзка с фиброкистозна болест на гърдата и рак на гърдата.
 • Използвайте с повишено внимание при лица, изложени на риск от рак на простатата, поради възможна връзка между консумация на зелен чай и риска от рак на простатата.
 • Използвайте с повишено внимание при лица с недостиг на желязо, поради възможна връзка с развитието на анемия.
 • Използвайте с повишено внимание при жени в постменопауза, поради потенциал за намаляване на естрогена (теоретичен).
 • Използвайте внимателно при хора, подложени на стомашно-чревен магнитен резонанс (MRI), поради потенциала от засилване на стомашно-чревния тракт.
   

БРЕМЕННОСТ И КЪРМЕНЕ:
- Не се препоръчва поради липса на достатъчно данни.

 

ДЕЦА ПОД 6-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ:
- Не се препоръчва поради липса на достатъчно данни.