ГОГОЛОКС 5% /Амброксолов хидрохлорид/ СПРЕЙ 13 МЛ.

цена: 9.90 лв.
наличност:
наличен
кат. номер:
3454232
  • Добави

ЛИСТОВКА: ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛЯ
ГОГОЛОКС 5 % перорален разтвор
GOGOLOX 5 % oral solution 
Амброксолов хидрохлорид (Ambroxol hydrochloride)
Прочетете внимателно цялата листовка, тъй като тя съдържа важна за Вас информация.
Това лекарство се отпуска без лекарско предписание. Въпреки това, за да получите най-добри резултати от лечението, Вие трябва внимателно да спазвате инструкциите за употреба на лекарствения продукт
Запазете тази листовка. Може да се наложи да я прочетете отново.
Ако се нуждаете от допълнителна информация или съвет, попитайте Вашия фармацевт.
Вие трябва да потърсите лекарска помощ, в случай че Вашите симптоми се влошават или не се подобряват след 8-10 дни.
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна, или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

В тази листовка:
1. Какво представлява ГОГОЛОКС и за какво се използва
2. Преди да приемете ГОГОЛОКС
3. Как да приемате ГОГОЛОКС
4. Възможни нежелани реакции
5. Как да съхранявате ГОГОЛОКС
6. Допълнителна информация

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГОГОЛОКС И ЗА КАКВО СЕ ИЗПОЛЗВА
ГОГОЛОКС принадлежи към групата на муколитиците. Тези лекарствени продукти се използват за намаляване вискозитета на бронхиалните секрети, което спомага откашлянето им.
Обикновено ГОГОЛОКС се използва за лечението на остри и хронични заболявания на белите дробове и трахеобронхиалното дърво, причиняващи затруднения при отделянето и транспорта на бронхиални мукозни секрети. ГОГОЛОКС се препоръчва за употреба от възрастни и деца над 12 години.

2. ПРЕДИ ДА ПРИЕМЕТЕ ГОГОЛОКС
Не приемайте ГОГОЛОКС:
ако сте свръхчувствителни (алергични) към активното вещество амброксол или към някоя от оставалите съставки на ГОГОЛОКС;
ГОГОЛОКС е противопоказан при деца под 12 годишна възраст.
Обърнете специално внимание при употребата на ГОГОЛОКС
ГОГОЛОКС може да взаимодейства с други лекарствени продукти, които приемате, затова е много важно да прочетете следващия раздел "Прием / употреба на други лекарства”, също както и информацията за другите съставки на ГОГОЛОКС, освен амброксоловия хидрохлорид, преди да започнете лечението.
Моля консултирайте се с Вашия лекар, ако са Ви казали, че черният Ви дроб не функционира добре. Когато функциите на бъбреците Ви са сериозно увредени, може да се появи натрупване на метаболити на амброксолов хидрохлорид, които се образуват в черния дроб.
Ако сте с диагноза злокачествен цилиарен синдром, много рядко заболяване, може да се появи натрупване на големи количества бронхиални секрети. В такъв случай Гоголокс може да се приема само под строг лекарски контрол.
Обърнете специално внимание за промени на кожата или лигавиците, в такъв случай трябва да се консултирате незабавно с лекар и приема на Гоголокс да се преустанови.

Прием / употреба на други лекарства
Преди да започнете лечението с ГОГОЛОКС, уведомете лекаря си за всички лекарствени продукти, които приемате, включително и за тези, които не са Ви предписани от него. Успоредно лечение с ГОГОЛОКС и лекарства, потискащи кашлицата може да доведе до натрупване на бронхиални секрети, които не могат да се елиминират. Необходимостта от такова комбинирано лечение трябва внимателно да се прецени от Вашия лекар за някакъв потенциален риск.
Едновременното приемане на ГОГОЛОКС и някои антибиотици (амоксицилин, цефуроксим, еритромицин, доксициклин) увеличава проникването на антибиотика в белодробната тъкан.

Бременност и кърмене
Посъветвайте се с Вашия лекар или фармацевт преди употребата на което и да е лекарство.
Проучвания при животни не показват преки или непреки вредни ефекти по отношение на бременността, ембрионалното / фетално развитие, раждането или постнаталното развитие. Тъй като данните при животни не са пряко показателни за възможните ефекти при хора ГОГОЛОКС не трябва да се използва по време на бременност.
При животни ГОГОЛОКС се отделя в майчиното мляко. Тъй като възможните ефекти не са напълно оценени при хора се препоръчва майките приемащи ГОГОЛОКС да не кърмят бебетата си.

Шофиране и работа с машини
Няма данни ГОГОЛОКС да оказва влияние върху шофирането и работата с машини.

Важна информация относно някои от съставките на ГОГОЛОКС
Този лекарствен продукт съдържа малки количества етанол (алкохол), по-малко от 100 mg в една доза.

3. КАК ДА ПРИЕМАТЕ ГОГОЛОКС
Винаги приемайте ГОГОЛОКС точно, както Вашият лекар Ви е предписал. Ако не сте сигурни в нещо, попитайте Вашия лекар или фармацевт. ГОГОЛОКС може да се приема с или без храна, все пак най-добре е да се приема по време на хранене или веднага след това.
Обичайната доза за приемане на ГОГОЛОКС от възрастни е 3-4 впръсквания по 3 пъти на ден. Тази доза е препоръчителна за първите 2-3 дни от лечението. След това тя трябва да се намали до 2-3 впръсквания по 3 пъти на ден.
Максималната дневна доза е 12 впръсквания или 120 mg амброксолов хидрохлорид.

Инструкции за употреба
1. Използвайте спрей-бутилката в изправено положение и разклатете преди употреба.
2. Когато използвате за първи път спрея, дръжте бутилката далеч от лицето си, натиснете бутона леко, 3-4 пъти докато започне да пръска. Сега вече помпата е готова за употреба.
3. Насочете дозатора към устата или гърлото си и натиснете отново. 1 натискане се равнява на 1 впръскване.
4. След впръскванията подсушете дозатора с парче плат. Това предпазва от блокиране.
5. Не пъхайте нищо в края на дозатора. Ако дозатора блокира, върнете спрея на Вашия фармацевт.

Вашият лекар ще Ви каже колко време да вземате лекарствения продукт. В повечето случаи периода на лечение не превишава 7-14 дни. Моля консултирайте се с Вашия лекар, ако състоянието Ви не се подобри след 7 дни.

Ако сте приели повече от необходимата доза ГОГОЛОКС
Има само ограничени данни относно предозиране с Амброксол. В няколко случая на предозиране е наблюдавана диария. Само след приемане на много голяма доза, са отбелязани случаи на намалено слюноотделяне, гадене, повръщане и понижаване на кръвното налягане.
Ако сте приели по-голяма доза ГОГОЛОКС от предписаната Ви, трябва незабавно да се обърнете за съвет към Вашия лекар или фармацевт.

Ако сте пропуснали да приемете ГОГОЛОКС
Ако забравите да приемете доза ГОГОЛОКС, вземете я възможно най-скоро след като се сетите и после продължете лечението, както преди. Не приемайте двойна доза, за да наваксате пропуснатата.

4. ВЪЗМОЖНИ НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ
Както всички лекарства, ГОГОЛОКС може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки ги получава.

Нечести (засягат по-малко от 1 на всеки 100 пациенти):
Стомашно-чревни нарушения: гадене, повръщане, болка в стомаха;
Общи нарушения: Реакции на свръхчувствителност (обрив на кожата, ангиоедем, задух, сърбеж), треска.
Много редки (засягат по-малко от 1 на всеки 10 000 пациенти):
Общи нарушения: тежки остри анафилактични реакции, включително шок;
Нарушения на кожата и подкожната тъкан: Тежки кожни реакции като синдром на Stevens-Johnson и синдром на Lyell (епидермална некролиза).
Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна или забележите други, неописани в тази листовка нежелани реакции, моля уведомете Вашия лекар или фармацевт.

5. КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ГОГОЛОКС
Да не се съхранява в хладилник и да не се замразява.
Не използвайте ГОГОЛОКС след срока на годност, отбелязан върху картонената опаковка. Срокът на годност отговаря на последния ден от посочения месец. Изхвърлете ГОГОЛОКС 1 месец след първоначалното отваряне на продукта.
Да се съхранява на място, недостъпно за деца.
Лекарствата не трябва да се изхвърлят в канализацията или в контейнера за домашни отпадъци. Попитайте Вашия фармацевт как да унищожите ненужните Ви лекарства. Тези мерки ще спомогнат за опазване на околната среда.

6. ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ 
Какво съдържа ГОГОЛОКС
Активното вещество е: Амброксолов хидрохлорид (Ambroxol hydrochloride): 50 mg/ml.
Другите съставки са: трометамол, макрогол 15 хидроксистеарат, глицерол, ксилитол, натриев бензоат, амониев глициризат, етанол, натриев хидроксид 0,001 N, ацесулфам К, левоментол, пречистена вода.

Как изглежда ГОГОЛОКС и какво съдържа опаковката
ГОГОЛОКС представлява безцветен до жълтеникаво мътен разтвор с лек аромат на мента, без захар, за перорално приложение. Активното вещество е амброксолов хидрохлорид. ГОГОЛОКС се продава в бутилки от амбър стъкло, които могат да съдържат 13 ml или 25 ml от продукта.

Притежател на разрешението за употреба:
Cyathus Exquirere Pharmaforschungs GmbH, Австрия.

Производител:
FRANCIA FARMACEUTICl S.R.L., Италия.

Гоголокс е регистрирана търговска марка на CYATHUS Exquirere Pharmaforschungs GmbH.

Дата на последно одобрение на листовката: 09/2011.