Умствените подобрители (ноотропиците) са гореща тема в западноевропейските общества. Ноопептът (N-phenyl-acetyl-L-prolylglycine ethyl ester) е създаден като дипептиден аналог на вещество, което човешкият мозък произвежда, за да коригира йонният дисбаланс, създаващ се при работата на нервните клетки. Освен корекция на йонния дисбаланс, ноопептът редуцира свободните радикали, елиминира акумулацията на цитокини и коригира дефицита на невротропин, типичен за уврежданията на мозъка, причинени от алцхаймер и деменция. Единична доза от ноопепт активизира нервните импулси в човешкия мозък 15 минути, след като е приета.

Но ноопептът прави нещо и за здравите мозъци на младите хора – прави ги да работят по-добре и по дълго. За тях, ноопептът е умствен подобрител.

Подобряването на работата на мозъка чрез използване на специализирани добавки навлезе в киното чрез „Безгранично“ “ и „Люси“ и стана обект на задълбочени експертни анализи в Нейчър и СНН. През 2015 г., британският  Гардиън поде дебата в Европа и с поредица от статии запозна аудиторията с ефекта, упражняван от умствените подобрители върху човешкия мозък и употребата на умствени подобрители от страна на американските юпита с цел по-успешна кариера, академичен успех и в крайна сметка до по-успешен живот. Извадка от статията в Гардиън:

 „Ноопептът  е добавка, изобретена в лабораториите на департаментите по когнитивни невронауки на европейските университети и предлагана на пазара от няколко иновативни компании, работещи в сферата на иновациите и високите технологии в Европа и САЩ.  Целта – предлагането на пазара на хранителни добавки, които са едновременно безопасни за здравето и са съществени подобрители на умствената дейност. Някои от тези вещества са растителни екстракти. Други са синтетични аналози на вещества, които човешкия организъм сам произвежда. Целта на тези добавки е да помогната на хората да поставят умствените си възможности под контрол – и да извлекат максимума от възможностите на ума си. Във всеки от нас има един латентен Анщайн. Целта на ноотропните добавки е да го извадят на светло. Ноотропната индустрия е в началната си фаза и водещите фигури са иновативни предприемачи в областта на биотехнологиите, разположили компаниите си в Силикон Вали.

Джаспър Нол, 30-годишен предприемач от Силикон Вали, разкрива съставките, които добавя всеки ден към сутрешното си кафе, преди да отида на работа: смес от екзотично звучащи диетични добавки, които, по негови думи, му дават предимство пред конкурентите в работата, без да се отразяват на здравето му: по-добра памет от останалите, повишено внимание, повишена издържливост, по-голяма способност да решава заплетени проблеми: „Мога да мисля едновременно за няколко неща наведнъж“ – казва Джаспър, който е СЕО на стартъп във високите технологии от Сан Франциско.

Добавките, които взема, за да държи ума си във форма, се наричат ноотропни – по  древногръцката дума „ноос“, която узначава „ум“. Те са предназначени да подобрят умствената дейност на Джаспър и да му позволят да работи по-добре и по-продължително от останалите, като в същото време са безопасни за здравето. За да отговарят на дефиницията за ноотропни добавки, освен да подобряват умствената дейност, те трябва да са безопасни и да не предизвикват пристрастяване. Трикът на Джаспър – „използвам само комбинации от диетични добавки и подобрители на умственото здраве, които се продават без рецепта.  На първо място – ноопепт, който е синтетичен пептид, аналогичен на човешките. Работи с пъти по добре от гинко билоба. Мога да усетя ефекта му в рамките на 30 минути“.

Няма официална статистика колко от работещите в Силикон Вали млади професионалисти използват ноотропни добавки за да повишат ефективността на ума и трудоспособността си. „Бих казал, че във всеки департамент в хай-тек компаниите има минимум 1-2-ма, които го правят“, казва Джаспър.

“Конкуренцията в софтгуерния бизнес е огромна, работиш с изключително умни и работоспособни хора. Надпреварата е тежка, поради което ноотропните добавки са изключително популярни“- казва друг интервюиран, Джес Лоулър. Джес Лоулър е софтуерен инженер от Лос Анджелис и ноотропен ентусиаст – води в свободното си време седмична рубрика в една от лосанджелизките радиостанции. Рубриката е озаглавена „Умността на Умните Хапчета“ и в нея Лоулър дискутира със слушателите последните новости от ноотропния сектор.  „Те....(слушателите ми) са убедени, че ноотропните добавки се превръщат в долари, когато доде време за получаване на заплатите им и в по-добри кариери, когато дойде време за повишения. За тях всеки долар, похарчен за ноотропни добавки, има десеторна възвращаемост“. Любимите им добавки?“ „Ноопепт“.

Дали умствените подобрители с времето ще се превърнат в нещо толкова обичайно като сутрешното кафе или енергийните напитки? 

Можете да поръчате Ноопепт от нашия сайт: